Under torsdagen samlades ledare från tekniksektorn, däribland Sundar Pichai från Google, Satya Nadella från Microsoft och OpenAI:s Sam Altman, i Vita huset för att diskutera deras ansvar att skydda allmänheten mot risker förknippade med artificiell intelligens (AI). Vita huset underströk att ytterligare regleringar av sektorn kan bli aktuella.
AI-produkter som nyligen lanserats, exempelvis ChatGPT och Bard, har fångat människors intresse då de ger användare möjlighet att interagera med generativ AI. Denna typ av AI kan snabbt sammanfatta information från flera källor, felsöka kod, skapa presentationer och till och med författa poesi som påminner om mänskligt skapade alster. Dessa produkter har aktualiserat diskussionen kring AI:s inverkan på samhället, samt risker och möjligheter med ny teknik.
Vid mötet i Vita huset betonades att företagen har ansvar att säkerställa säkerhet och skydd för sina produkter, och att regeringen kan komma att införa nya lagar och regler rörande AI. Sam Altman, VD för OpenAI, uppgav att de närvarande ledarna var förvånansvärt överens om vad som behöver göras för att reglera AI.
USA:s vicepresident Kamala Harris uttryckte i ett uttalande efter mötet att ny teknik kan innebära risker för säkerhet, integritet och medborgerliga rättigheter, men samtidigt ha potential att förbättra människors liv. Hon framhöll att privata företag har en etisk, moralisk och juridisk skyldighet att säkerställa säkerheten och skyddet för sina produkter.
Vita huset tillkännagav en investering på 140 miljoner dollar från National Science Foundation för att starta sju nya AI-forskningsinstitut. Både politiker och teknikledare har på senare tid efterlyst ökad reglering av den snabbt växande AI-sektorn.
Geoffrey Hinton, en av AI:s grundare, lämnade nyligen sin tjänst på Google och uttryckte ånger över sitt arbete. Han menade att vissa faror med AI-chattbotar är ”ganska skrämmande”. I mars undertecknade Elon Musk och Apple-grundaren Steve Wozniak ett brev som uppmanade till ett uppehåll i utrullningen av AI-teknik.
Federal Trade Commission (FTC) chef, Lina Khan, redogjorde nyligen för sina åsikter om hur och varför AI bör regleras. Bland oroande faktorer finns att AI kan ersätta människors jobb snabbt, att chattbotar som ChatGPT och Bard kan sprida felaktig information samt att generativ AI kan bryta mot upphovsrättslagar. Dessutom finns risker med AI-g enererade videor som kan sprida falska nyheter och att röstklonings-AI kan förvärra bedrägerier.
Samtidigt argumenterar förespråkare som Bill Gates emot idén om ett ”uppehåll” för AI, då han anser att det inte skulle lösa de utmaningar som vi står inför. Gates menar att fokus snarare bör ligga på hur man bäst kan använda AI-utvecklingen till samhällets fördel.
Andra röster varnar för riskerna med överreglering, vilket skulle kunna ge teknikföretag i Kina en strategisk fördel. Debatten kring AI:s inverkan på samhället och hur man bäst kan balansera risker och möjligheter med ny teknik fortsätter att vara en aktuell och viktig fråga för politiker, teknikledare och allmänheten.