Valdeltagandet i EU-valet 2024 har för första gången på två decennier minskat, trots att rekordmånga sökt information på Google om hur man röstar i EU-valet. Med Stockholmsområdet som undantag, där väljare visat högst engagemang, är minskningen tydlig. Flera faktorer, inklusive tidpunkten för valet och konkurrerande aktiviteter som långhelger och examenstider, har påverkat detta.
De första tio åren efter att Sverige blev medlem i EU låg valdeltagandet kring 40 procent. Sedan valet 2004 har det stadigt ökat, men i årets val är uppgången bruten. De preliminära siffrorna visar ett valdeltagande på 50,7 procent, vilket innebär den lägsta siffran sedan 2009.
Tidpunkten påverkar valdeltagandet
Flera faktorer har bidragit till det låga valdeltagandet. En av de främsta orsakerna är att valet hållits i början av juni istället för i slutet av maj. Dessutom har långhelger och examenstider påverkat deltagandet marginellt. Detta har resulterat i att färre väljare har kunnat eller velat delta i valet vid denna tidpunkt.
Skillnader mellan olika regioner
Det finns stora skillnader i valdeltagandet mellan olika delar av Sverige. I villaområdet Södra Ängby i Stockholm var valdeltagandet preliminärt 84,6 procent, medan det i norra Ronna i Södertälje var endast 18,1 procent. För landet som helhet var valdeltagandet högst i Stockholms län, följt av Uppsala län. Lägst valdeltagande noterades i Västmanland och Gävleborg.
Mobiliseringens betydelse
Ett lågt valdeltagande gynnar vanligtvis de partier som är bäst på att mobilisera sina väljare. Partier med hög mobilisering som Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Liberalerna har haft fördel av detta. För Liberalerna har detta varit extra viktigt då partiet bara med nöd och näppe lyckades få tillräckligt många röster för att behålla sina platser i EU-parlamentet.
Sverigedemokraterna och valdeltagandet
På motsatt sätt kan Sverigedemokraterna ha missgynnats av ett lågt valdeltagande. Det kan ha skett en demobilisering bland deras väljare till följd av TV4granskning. Detta kan ha påverkat både röststödet och valdeltagandet bland deras väljare.
Utbildning, inkomst och bostadsort
Utbildning, inkomst och bostadsort spelar allt större roll för viljan att gå och rösta i EU-valet. Högutbildade personer i välmående bostadsområden har ett mycket högre valdeltagande än de som bor i socioekonomiskt utsatta förorter. Detta mönster var tydligt även i årets val.
Trots att det återstår en del röster att räkna, pekar det mesta på att valdeltagandet i EU-valet 2024 blir lägre än tidigare år. Tidpunkten för valet, konkurrerande aktiviteter och specifika mobiliseringsstrategier hos partierna har alla spelat en roll i detta. Att vara medveten om dessa faktorer är viktigt för att förstå de förändringar och utmaningar som det politiska landskapet i Sverige står inför.