Stressrelaterade problem som sömnsvårigheter och utbrändhet ökar i samhället, med unga kvinnor som en särskilt utsatt grupp. Forskning från Umeå universitet lyfter fram behovet av effektiva åtgärder för att hantera denna växande utmaning.
En ny studie från Umeå universitet, ledd av psykologen och psykoterapeuten Per Höglund, visar på en alarmerande ökning av stressrelaterade hälsoproblem i samhället. Särskilt unga kvinnor rapporterar höga nivåer av sömnsvårigheter, utbrändhet, ångest och depression, en trend som speglar en ökad psykisk belastning bland denna demografiska grupp.
Djupgående insikter i stressens effekter
Studien, som baseras på omfattande data från Västerbotten, indikerar att även män i åldersgruppen 30-39 år uppvisar betydande psykiska problem, vilket bryter mot tidigare forskningsresultat. För män över 70 år noteras en ännu högre grad av psykiskt lidande.
– Utbrändhet och sömnlöshet påverkar tydligt varandra, vilket understryker behovet av att prioritera god sömn för att förebygga och hantera stress, förklarar Per Höglund.
Effektiva lösningar på framfart
För att adressera denna växande problematik har Höglund utvärderat effekterna av två korta gruppbehandlingar: stress- och sömnskolan. Dessa interventioner har visat sig vara lovande, särskilt för långsiktiga resultat. Ett viktigt fynd är att dessa terapier kan administreras av psykologstudenter, vilket möjliggör en bredare tillgänglighet.
– Genom enkel och bred tillgång till grundläggande psykologiska verktyg kan vi göra en stor skillnad i många människors liv, tillägger Höglund.
Vidare rekommendationer och forskningsbehov
Höglunds forskning framhåller vikten av fortsatta ansträngningar för att utveckla och implementera effektiva behandlingsmetoder på en större skala. Detta inkluderar både utökad screening vid hälsoundersökningar och utveckling av digitala självhjälpsprogram.
– För att riktigt kunna möta den psykiska ohälsans utmaningar behöver vi både fördjupa vår kunskap och bredda våra insatser, säger Höglund. Han betonar också behovet av mer forskning för att skapa och utvärdera förebyggande åtgärder på samhällsnivå.