Trots att fler unga kvinnor är intresserade av tech har andelen som faktiskt jobbar i branschen stått still i tio år. Nu krävs handling – och Bredband2 tar initiativ genom stipendiet Upptech Framtiden för att sänka trösklarna till techvärlden.
Intresset ökar – men jobben uteblir
Den senaste rapporten Unga kvinnor och tech visar att intresset för techbranschen växer bland unga kvinnor, men att den faktiska andelen som arbetar inom sektorn ligger kvar på 6 % – en siffra som inte förändrats på ett decennium.
Samtidigt riskerar ojämställdheten att få långtgående konsekvenser. När AI-system, algoritmer och digitala lösningar skapas utan kvinnors perspektiv cementeras snedvridna strukturer i allt från sjukvård till pensionssystem.
– Det är ett enormt misslyckande. Att intresset för tech växer men att arbetsmarknaden inte hänger med visar att branschen inte gjort tillräckligt. Det måste bli lättare för kvinnor att ta klivet in i tech – och det är ett ansvar som hela techbranschen måste axla, säger Sofia Topphem Jupiter, varumärkesansvarig på Bredband2.
Fler företag måste ta ansvar
Utbildning pekas ut som en av de största bromsklossarna. 47 % av unga kvinnor säger att deras intresse för tech hade varit större om det funnits fler möjligheter till vidareutbildning på arbetsplatsen.
För att bryta trenden har Bredband2 skapat stipendiet Upptech Framtiden, som ger kvinnor och ickebinära en möjlighet att skola om sig till techyrken.
– I de nästan tusen ansökningar vi fått in till Upptech Framtiden under de senaste två åren ser vi att många kan tänka sig att arbeta med tech eller IT, men att vägen dit känns för lång och dyr. Stipendiet är en konkret lösning som ger fler chansen att skola om sig, säger Topphem Jupiter.
Jämställdhet stärker ekonomin
Forskning visar att jämställda arbetsplatser leder till ökad innovation och högre lönsamhet. Enligt McKinsey har företag med hög könsmässig mångfald i ledningsgrupper 39 % större sannolikhet att överträffa sina branschkollegor finansiellt. Samtidigt uppskattade EU-kommissionen redan 2020 att en jämställd arbetsmarknad i Europa skulle kunna öka BNP med 3,15 biljoner euro fram till 2050.
– Techbranschen bygger framtiden. Om vi inte ser till att fler kvinnor är med och utvecklar våra olika system riskerar vi en digital framtid där lösningar inte fungerar för hela samhället. Jämställdhet är inte bara en rättvisefråga – det är en fråga om att skapa ett hållbart och ekonomiskt starkt samhälle, säger Topphem Jupiter.
Bredband2 hoppas nu att fler företag tar sitt ansvar och följer deras exempel för att skapa en mer inkluderande techbransch.