En ny undersökning visar att en stor majoritet av svenskarna är öppna för att använda begagnad teknik på jobbet. Detta som ett sätt att bidra till minskad miljöpåverkan och reducerat elektronikavfall.
Miljömedvetenhet driver förändring
Elektronikavfall är en växande miljöutmaning globalt, och i Sverige växer medvetenheten om dess negativa påverkan. Enligt en färsk undersökning genomförd av Novus, är 78 % av svenskarna medvetna om att elektronikavfall påverkar miljön negativt mer än andra typer av avfall. Som ett svar på detta visar sig en stark vilja bland svenskar att välja återanvänd elektronik för arbetsplatserna.
Företag långsamma att anpassa sig
Trots att återanvänd elektronik blivit populärt privat, är företagen långsammare med att ta till sig trenden. Peter Uddfors, VD för Avoki, belyser behovet av förändring inom IT-branschen:
– Vi behöver utöka vårt erbjudande och visa på möjligheterna med rekonditionerade produkter, säger han. Att leverera IT som en tjänst har visat sig förlänga produkternas livslängd.
Positiva attityder bland anställda
Undersökningen indikerar att 72 % av de anställda som får digitala verktyg av sina arbetsgivare är positiva till att använda begagnade enheter som digital mötesutrustning och skrivare. En majoritet är också öppna för att använda begagnade datorer och telefoner, förutsatt att enheterna är i gott skick och rensade från tidigare data.
Skillnader mellan könen och generationer
Det finns märkbara skillnader i inställningen till begagnad elektronik mellan olika demografiska grupper. En större andel kvinnor än män ser positivt på att använda begagnade datorer, och yngre personer är generellt mer positiva än äldre till att använda begagnad elektronik.
Framtiden för hållbar IT
– Det finns inga egentliga förlorare på andrahandsmarknaden för elektronik. Medarbetarna omfamnar det, företagen minskar sina kostnader och klimatet vinner, avslutar Peter Uddfors.
Denna ökade acceptans för begagnad teknik är ett viktigt steg mot en hållbarare framtid och visar på potentialen att omforma konsumtionsmönster i näringslivet för miljöns bästa.