En ny undersökning från Swappie lyfter fram att majoriteten av svenskarna inte är medvetna om hur mycket elektronikavfall de faktiskt producerar. Resultaten pekar på ett växande behov av ökad medvetenhet kring elavfall, som ökar betydligt snabbare än återvinningstakten globalt.
Brister i medvetenhet om elavfall
Trots att elektronikavfall är ett av de snabbast växande avfallsproblemen globalt, visar en ny undersökning att över 80 % av de svenska deltagarna underskattar mängden elavfall de producerar varje år. Detta indikerar en markant brist på medvetenhet om elavfallens omfattning och dess miljöpåverkan, som ofta hamnar i skuggan av andra miljöfrågor såsom koldioxidutsläpp.
Konsekvenser av okunskap och lösningar
– Vi behöver öka medvetenheten om elektronikavfall och dess effekter. Det är tydligt att många konsumenter oroar sig för sitt klimatavtryck och vill göra mer medvetna val för att minska sin miljöpåverkan, säger Karin Armgarth, Sverigechef på Swappie.
Enligt FN:s rapporter producerades 62 miljoner ton elektronikavfall globalt under 2022, en siffra som förväntas stiga till 82 miljoner ton fram till 2030. Med en återvinningsgrad som förväntas minska, blir behovet av effektiva åtgärder och ökad medvetenhet alltmer akut.
Global och lokal insikt i elavfallsproblematiken
Undersökningen som genomfördes i samband med Earth Day omfattade nästan 10 000 personer från 11 europeiska länder. Den avslöjar att 63,3 % av de europeiska respondenterna inte är medvetna om att mängden elavfall förväntas öka dramatiskt de kommande åren. I Sverige visade det sig att en liknande andel av befolkningen underskattar sitt bidrag till elavfallet.
Framåtblick: Ökat fokus på elektronikavfall
Det ökande gapet mellan produktionen av elavfall och dess återvinningsgrad understryker behovet av förändrade konsumtionsvanor och förbättrade återvinningsprocesser. Swappies initiativ att informera och engagera konsumenter spelar en viktig roll i strävan efter en mer hållbar framtid.