En ny undersökning från Novus, utförd på uppdrag av IT-företaget Avoki, visar att svenskar i genomsnitt spenderar 75 minuter per vecka på IT-relaterade problem på jobbet. Detta motsvarar nästan två hela arbetsveckor varje år som går förlorad till ineffektivitet.
IT-problem en stor tidstjuv på arbetsplatser
Undersökningen belyser flera vanliga problemområden som bidrar till förlorad arbetstid, däribland inloggningssvårigheter och problem med att hitta rätt dokument. Andra tekniska bekymmer som uppstår inkluderar bristande videokonferensteknik och kollegor som misslyckas med att använda mute-knappen korrekt under möten. Dessa störningar påverkar inte bara individens produktivitet utan även hela organisationens effektivitet.
En dyrbar påverkan på arbetslivet
– IT-strul är vår tids stora energitjuv på arbetsplatsen. Enligt vår undersökning lägger varje svensk 2 veckors arbetstid på IT-strul varje år. Det är tid vi hade kunnat använda för att öka produktiviteten och stärka den svenska konkurrenskraften. Eller ge våra medarbetare längre semester och återhämtning, säger Peter Uddfors, VD på Avoki.
De tekniska problemen sträcker sig över olika aspekter av digital arbetsmiljö, från bristande uppkoppling till felaktig användning av kommunikationskanaler och överanvändning av emojis.
Lösningsförslag och framtidssyn
– För att bli framgångsrik handlar det om att ha en IT-infrastruktur som fungerar, är säker och enkel att använda. I den research vi gjorde tillsammans med Karios Future nyligen kan vi se att om man fixar det, ökar möjligheten att bli ett högpresterande företag med hela 50%. Så det finns mycket att vinna för den som tar frågan på allvar, fortsätter Peter Uddfors.
Fokusområden för förbättring
Ytterligare data från undersökningen indikerar olika behov och förväntningar baserade på demografiska faktorer. Yngre arbetsför individer och högutbildade ställer högre krav på sin videokonferensteknik och IT-säkerhet. Dessutom rapporteras större utmaningar inom offentlig sektor jämfört med privat när det gäller uppkoppling i digitala möten.
För mer detaljerad information om undersökningen och dess resultat, kan intresserade kontakta Avoki för fullständig rapport.