En färsk undersökning från 3stepIT visar att nästan hälften av de svenska företagen anser att strängare regleringar är nödvändiga för att påskynda övergången till en cirkulär IT-ekonomi. Samtidigt pekar resultaten på att lågkonjunkturen bidrar till en ökad missuppfattning om de ekonomiska konsekvenserna av cirkulär IT.
Ökat behov av reglering och incitament
Undersökningen, som omfattar svar från över tusen svenska IT-beslutsfattare, visar att 46 procent av de tillfrågade ser strängare lagstiftning som en avgörande åtgärd för att snabba på den cirkulära omställningen inom IT-sektorn. En annan betydande del, 41 procent, anser att ekonomiska incitament såsom återbrukspremier skulle vara effektiva för att stimulera övergången till hållbarare IT-praktiker.
– Regeringens budgetproposition innehåller små steg i rätt riktning, som ekodesignkrav för fler produkter, men det krävs både fler regleringar samt incitament för att öka takten för den cirkulära omställningen, säger Robert Åholm, Sverigechef på 3stepIT.
Missuppfattningar kring kostnader i skuggan av lågkonjunkturen
Trots tydliga bevis på motsatsen, tror över hälften av respondenterna att cirkulär IT leder till högre, snarare än lägre, kostnader. Denna missuppfattning har förvärrats i takt med den ekonomiska nedgången, vilket kan hämma investeringar i hållbar IT. En rapport från PwC och TCO Certified visar dock att cirkulära strategier faktiskt kan minska kostnader med 13–17 procent och koldioxidutsläpp med 22–32 procent fram till 2035.
– Vi hoppas att kunskaper och insikter kring dessa frågor kan fungera som en katalysator för att snabba på övergången till ett mer hållbart sätt att anskaffa, administrera och återlämna IT-utrustning, tillägger Åholm.
Framtiden för cirkulär IT
För att möta både miljömässiga och ekonomiska utmaningar, är det tydligt att en kombination av reglering, ekonomiska incitament och ökad medvetenhet är avgörande. Genom att implementera dessa åtgärder kan svenska företag inte bara minska sin miljöpåverkan utan också förbättra sin lönsamhet och operativa effektivitet.