Setterwalls Advokatbyrå lyfter fram cyber- och informationssäkerhet som årets centrala fokus i Fintechrapporten 2024. Ökande regelbörda hotar dock att bromsa innovation och tillväxt inom fintechsektorn.
Regleringens dubbla roll inom fintech
Setterwalls Advokatbyrå, en av Sveriges ledande aktörer inom affärsjuridik, har släppt årets upplaga av sin Fintechrapport. Rapporten analyserar hur svenska fintechbolag påverkas av en våg av nya regleringar från EU, inklusive DORA, NIS 2 och CRA. Även framtida regleringar som AI Act och förslag för konsumentkreditinstitut behandlas.
Enligt rapporten innebär regleringarna både förbättrade säkerhetskrav och nya hinder för innovation.
– Tidigare fokuserade vi främst på att förhandla fram avtal och upprätta kontrakt, men nu läggs allt mer tid på att ge vägledning och hjälpa våra klienter att navigera i det allt mer komplexa regellandskapet, säger Joacim Johannesson, delägare och ansvarig för Setterwalls fintechgrupp.
Utmaningar för svenska bolag
Regleringsbördan påverkar företag i olika storlekar på skilda sätt. Mindre aktörer kämpar med att möta omfattande administrativa krav, medan större bolag brottas med implementering som är både kostsam och tidskrävande. Joacim Johannesson understryker vikten av en tydligare strategi:
– Flera av de EU-regler som börjar gälla under nästa år ställer krav som svenska bolag har utmaningar att uppfylla inom de satta tidsramarna. Här ser vi ett stort behov av tydligare riktlinjer och rimliga implementeringsfaser.
Den ökande osäkerheten kring tolkning av regler och avsaknaden av standarder är ytterligare en faktor som Setterwalls identifierar som kritisk för branschens framtid.
Risk för hämmad innovation
Medan regleringar syftar till att skapa en säkrare och mer robust marknad, varnar Setterwalls för att en alltför tung regleringsbörda riskerar att bromsa innovation och tillväxt i den svenska fintechbranschen. Branschen, som är känd för sin snabbhet och kreativitet, kan få svårt att konkurrera globalt om kraven inte balanseras bättre.
– Annars riskerar vi att bromsa innovation och tillväxt för hela den svenska fintechbranschen – och för svenska bolag i stort, avslutar Johannesson.
Rapporten erbjuder både insikter och rekommendationer för hur företag kan navigera dessa utmaningar och bibehålla konkurrenskraften i en snabbt föränderlig bransch.