I en ny satsning mellan Kunskapsförbundet Väst och Högskolan Väst introduceras Science Club för gymnasieelever. Initiativet syftar till att öka intresset för naturvetenskap och teknik genom kreativa experiment och nära samarbete med erfarna forskare.
Ett samarbete som inspirerar till lärande
Kunskapsförbundet Väst och Högskolan Väst fortsätter att bygga på sitt strategiska partnerskap med starten av Science Club. Detta program är designat för att engagera gymnasieelever som har ett särskilt intresse för naturvetenskap och teknik. Genom Science Club ges eleverna en unik möjlighet att utforska dessa ämnen på djupet, vilket öppnar upp för framtida studier och karriärer inom tekniska fält.
En plattform för experimenterande och innovation
– Vi har många elever som gillar att vara i labbet och experimentera eller att programmera och utveckla, och vill ha mer tid för detta ihop med kompisar. Science Club blir ett community, utanför skoltid, där vi tillsammans med Högskolan Väst kan möjliggöra spännande forskningsprojekt och studiebesök, säger Lisa Thörn, Utvecklingschef i Kunskapsförbundet.
Utbildningens brobyggare
Lena Sjöberg, prorektor på Högskolan Väst, betonar Science Clubroll i att motivera elever att fortsätta sina studier efter gymnasiet. – Genom Science Club kan vi tillsammans visa möjligheterna med högre studier och inspirera fler gymnasieelever till att söka en teknisk utbildning. För Sverige behöver fler ingenjörer.
Framtidens forskare
Science Club, som startar efter höstlovet, kommer att ge eleverna friheten att påverka vilka ämnen och projekt som utforskas, vilket ger dem en personligt anpassad utbildningsupplevelse. Aktiviteterna är planerade att äga rum på Högskolan Väst, i skolornas egna lokaler och vid Innovatum, en hub för teknik och innovation.
– Det känns jättebra att fler får ta del av vår unika labbmiljö här på Högskolan Väst. Genom pågående forskningsprojekt kommer eleverna få laborera med fullskaliga elektriska drivlinor, se batterisystem, arbeta med olika sorters mätteknik, samt laborera med både mjuk- och hårdvara, säger Boel Ekergård, ansvarig forskare i Science Club.