En färsk branschrapport från Oxceed visar att svenska techbolag kämpar med minskande rörelsemarginaler och pressad lönsamhet, trots ökande omsättning. Ökade kostnader pressar ner marginalerna, även om intäkterna ökar.
Försäljningsökning utan lönsamhetsförbättring
Enligt Oxceeds nya branschrapport, som bygger på data från över 490 svenska techbolag, har bolagen i snitt ökat sin omsättning med fem procent. Trots detta har rörelsemarginalen minskat från 2,1 procent till 1,2 procent mellan 2022 och 2023. Detta visar på en utmaning där techbolagen måste balansera kostnadskontroll med riktade investeringar för att stärka sin konkurrenskraft.
– Branschrapporten bygger på data från över 490 techbolag som i snitt har ökat sin omsättning med fem procent. Trots omsättningsökningen, och förhållandevis lägre personalkostnader, minskade rörelsemarginalen från 2,1 procent till 1,2 procent mellan 2022 och 2023. En sådan utveckling kan innebära att techbolagen ställs inför utmaningen att behöva balansera kostnadskontroll med modiga, riktade investeringar för att stärka sin konkurrenskraft, menar Elif Schmidt, vd på Oxceed.
Kostnadsstrukturen i techbranschen
Rapporten visar att techbranschen sticker ut genom att lönekostnaderna i förhållande till omsättningen minskar med sju procentenheter. Detta är en annan utveckling jämfört med exempelvis konsultbranschen, där lönerna driver kostnadsökningarna. Trots detta minskar techbolagens rörelsemarginaler, vilket indikerar att andra kostnader ökar.
– Det som är unikt med Oxceeds branschrapport är att den bygger på realtidsdata från anslutna företag som aggregeras. På så sätt ger det en mer uppdaterad bild av utvecklingen än den som framgår först när årsredovisningarna lämnats in, förklarar Carl Frostgård, produktchef på Oxceed.
Jämförelse med tidigare år
Oxceeds analys bekräftar tillväxtmönster som tidigare presenterats av TechSverige. Även om tillväxten ökar ligger den långt ifrån de höga nivåerna från 90-talet. Samtidigt visar rapporten att tillväxttakten hos techbolagen inte räcker för att kompensera för ökade kostnader. Rörelsemarginalerna har sjunkit från 2,1 procent 2022 till 1,2 procent 2023, och lönekostnaderna har minskat i förhållande till nettoomsättningen med sju procentenheter.
Utmaningar och strategier framåt
Under inflationstider krävs högre tillväxt för att bibehålla lönsamheten. Techbolagen står därför inför valet att antingen höja priserna eller öka marknadsandelar för att behålla marginalerna. Ett annat alternativ är att minska investeringar, vilket kan stärka lönsamheten på kort sikt men riskera framtida tillväxt.
– Under inflationstider krävs högre tillväxt för att bibehålla lönsamheten. Techbolagen ställs därmed inför valet att antingen höja priserna eller hitta sätt att öka marknadsandelar för att behålla marginaler. Ett annat alternativ är att minska på investeringar, vilket kan stärka lönsamheten kortvarigt men riskerar framtida tillväxt, förklarar Carl Frostgård.
Sammanfattning av Oxceeds branschrapport
Oxceeds analys av techbolagen är en del av en större branschjämförelse som följer utvecklingen inom några av landets största branscher. För techbranschens del har 490 företags utveckling under 2023 jämförts med året innan.
Huvudpunkter från rapporten:
- Techbolagen ökade sin omsättning med fem procent.
- Ökande kostnader pressar ner techbolagens marginaler.
- Personalkostnaderna minskar i förhållande till nettoomsättning med sju procentenheter.
- Bruttovinstmarginalen har legat stilla i techbranschen under 2022–2023.
- Eget kapital i förhållande till nettoomsättning minskar med 14 procent.