NASA:s Parker-sond har framgångsrikt skickat tillbaka signaler efter sitt historiskt närgångna möte med solen, bara 6,1 miljoner kilometer från dess yta. Sonden hjälper forskare att förstå solens hemligheter och solvindens ursprung.
Historiskt nära solen
Den 26 december uppnådde Parker-sonden en historisk milstolpe genom att nå den närmaste punkten en mänsklig skapelse någonsin har varit från solen. Sonden färdades i en otrolig hastighet på 692 000 km/h och uthärdade temperaturer på upp till 980 grader Celsius.
– Laboratoriet för tillämpad fysik vid Johns Hopkins (APL) i Laurel mottog signalen strax före midnatt den 26 december. Teamet hade inte haft kontakt med sonden sedan dess närmande till solen, men signalen bekräftar att den fungerar utan problem, meddelade NASA.
Ett tekniskt underverk
Parker-sonden, som lanserades 2018, är byggd för att tåla de extrema förhållanden som råder nära solen. Dess uppdrag är att samla in data för att hjälpa forskare att förstå solvindens ursprung och hur energirika partiklar accelereras till ljusets hastighet. Detta är avgörande för att förstå hur solen påverkar vårt solsystem och vår planet.
Banbrytande vetenskapliga upptäckter
Sedan sin lansering har sonden redan passerat solen 21 gånger, men det senaste mötet markerar det närmaste i mänsklighetens historia. Uppdraget är ett viktigt steg mot att avslöja solens mest gåtfulla processer, vilket kan ge nya insikter om rymdväder och dess påverkan på jorden.