Innovativa lösningar för hälso- och sjukvård uppmärksammas återigen när projektet ”Västerbotten utan gränser” mottar det prestigefyllda Vitalis-stipendiet. Projektet, som drivs av Region Västerbotten i samarbete med Tietoevry, syftar till att förbättra samarbetet mellan regioner och kommuner och möjliggöra distansarbete för hälso- och sjukvårdspersonal.
Projektet ”Västerbotten utan gränser” initierades för att ta itu med de kompetensförsörjningsutmaningar som många hälso- och sjukvårdsorganisationer i norra Sverige står inför. Genom att utveckla en digital modell för behovsbaserad vårdkompetens, som sträcker sig över geografiska gränser, har projektet banat väg för nya arbetssätt inom svensk sjukvård.
Innovativ lösning för global kompetensutnyttjande
Projektledaren och överläkaren Virginia Zazo från Region Västerbotten beskriver hur projektet har utvecklat metoder för att effektivt kunna nyttja den svenska, legitimerade hälso- och sjukvårdspersonalens kompetens, oavsett var i världen de befinner sig.
– Med ’Västerbotten utan gränser’ har vi tagit ett steg mot att lösa några av de utmaningar vi står inför genom att möjliggöra för vår personal att fortsätta bidra till svensk sjukvård, även på distans, förklarar Zazo.
Framgångsrikt samarbete med Tietoevry
Efter att ha mottagit Vitalis-stipendiet 2023, har Region Västerbotten i samarbete med Tietoevry tagit fram en prototyp som förenklar och förbättrar kommunikationen mellan vårdgivare över distans. Prototypen, en del av en större satsning på digital innovation inom vårdsektorn, syftar till att skapa en mer integrerad vårdmiljö där geografiska hinder övervinns.
– Tillsammans har vi identifierat och utvecklat digitala verktyg som inte bara förbättrar kommunikationen mellan läkare och vårdpersonal, utan också ökar kvaliteten på vårdtjänsterna, säger Sara Hedman, UX designer hos Tietoevry.
Möjlighet till förebyggande och effektiv vård
En central del av projektet är att skapa en gemensam digital arbetsyta som underlättar för sjuksköterskor och vårdpersonal att arbeta mer integrerat med distansläkare. Genom att ge läkarna tillgång till bättre beslutsunderlag och realtidsinformation kan snabbare och mer precisa vårdinsatser genomföras.
– Genom att använda avancerade digitala verktyg kan vi både förbättra vårdkvaliteten och arbetsmiljön för vår personal, kommenterar Carina Wiman från Tietoevry Care.
Projektet ”Västerbotten utan gränser” och dess framgångar inom digital hälso- och sjukvård belyser potentialen i att använda modern teknologi för att tackla några av de mest pressande utmaningarna inom sektorn idag.