En banbrytande upptäckt från forskare i Umeå, Frankrike och Sydkorea öppnar upp för en effektivare och skonsammare metod för cancerbehandling. Det nya ämnet som forskarna identifierat är inte bara verksamt i mycket låga koncentrationer, utan också billigare och lättare att tillverka än de som för närvarande finns tillgängliga.
Detta nya ämne är avsett att användas i fotodynamisk terapi, en behandlingsmetod där det område som ska behandlas först görs ljuskänsligt med hjälp av ett specifikt ämne. Det aktuella området blir sedan aktiverat med en ljuskälla med kontrollerad energimängd och en specifik våglängd. Processen skapar kemiska reaktioner inuti cancercellerna vilket resulterar i deras död.
Ett betydande antal forskare från Umeå universitet har varit del av teamet bakom denna upptäckt. Projektet, som har pågått i cirka tre år, är resultatet av omfattande samarbete över flera forskningsområden. Forskarna har nu börjat processen med patentansökan och kommersialisering, med stöd från Umeå universitet Holding och Umeå Biotech Incubator AB.
Den nyupptäckta föreningen är fluorescerande, vilket innebär att den återutsänder ljus. Detta gör det möjligt för forskare att se exakt var i cellen ämnet befinner sig. Forskningen har visat att denna förening binder sig till specifika DNA-strukturer i cellen, vilket är ett unikt beteende som inte tidigare har observerats för något annat fotosensibiliserande ämne.
Denna egenskap kan vara orsaken till att föreningen är så effektiv vid låga koncentrationer. I framtiden kan detta innebära att biverkningarna för patienter minimeras, då frisk vävnad skonas i högre grad. Denna effektivitet har verifierats inte bara i labb-miljö, utan också i levande cancerceller och tumörmodeller, samt i zebrafiskar.
Forskningen har publicerats i den prestigefyllda vetenskapliga tidskriften Nucleic Acids Research. Marco Deiana, som är försteförfattare till artikeln, rekryterades till Umeå universitet som postdoktor tack vare Excellence By Choice (EC) Postdoctoral Programme. Han har även beviljats Cancerfondens postdoktortjänst.
Programmet Excellence By Choice stöder unga lovande forskare och har nobelpristagaren, professor Emmanuelle Charpentier, som mentor. Forskningsteamet fortsätter nu sina studier för att fastställa om resultaten kan överföras till klinisk användning i framtiden.