Nordiska VD:ar mer osäkra på framtiden än globala motsvarigheter
Företagsledare i Norden visar en högre grad av osäkerhet jämfört med sina internationella kollegor, enligt en ny rapport från rådgivnings- och revisionsföretaget EY. Resultaten från deras senaste ’CEO Outlook Pulse’ visar att en lägre osäkerhet hos företagsledare korrelerar starkt med modigare och mer strategiska beslut.
Unik ställning i global jämförelse
Undersökningen, som innefattar svar från VD:ar världen över, inkluderar också det nya ’Global CEO Confidence Index’. Indexet pekar på en distinkt skillnad i förväntningar och förtroende bland de nordiska VD:ar jämfört med deras globala motsvarigheter.
Nordiska VD:ar visar en signifikant lägre förtroendenivå över samtliga kategorier. Dessa inkluderar förväntningar på global, nationell och företagsspecifik tillväxt, liksom framtida priser, inflation, och investeringar i teknologi.
- Osäkerheten bland nordiska ledare är tydlig och kan vara ett hinder för regionens tillväxtmöjligheter. För att inte hamna på efterkälken krävs ett starkare förtroende och en vilja att fatta framåtsträvande beslut i osäkra tider, förklarar Magnus Kuchler, Sverigechef för EY.
Framåtblickande VD:ar lyckas navigera i förändring
Nordiska VD:ar som visar större säkerhet tenderar också att vara mer proaktiva i att anpassa sig till makroekonomiska, geopolitiska och branschspecifika förändringar. Dessa ledare är vanare vid att integrera politiska risker i sina strategiska beslutsprocesser, uppdatera affärsstrategier och genomföra expansioner och transaktioner.
– Detta slags förändringsbenägenhet är avgörande för att stärka det svenska näringslivet, som sett en trög IPO- och M&A-marknad de senaste åren. Men tecken på global återhämtning ger hopp, även om de nordiska VD:arna större osäkerhet kan riskera att sätta oss på efterkälken, tillägger Kuchler.
Strategi och anpassning i osäkra ekonomiska tider
För att stärka deras positioner rekommenderas företagsledare att regelbundet se över strategiska antaganden, utveckla datadrivna beslutsprocesser och främja samarbete över funktionsgränserna. Stegande kapitalkostnader, inflation och högre driftskostnader påverkar deras investerings- och expansionsförmåga, vilket leder till oro över förmågan att vidarebefordra dessa kostnader till kunder utan att tappa konkurrenskraft.
Kopplingen mellan osäkerhet och minskade investeringar är tydlig. Trots att Sverige länge varit framstående inom forskning och utveckling, vittnar den senaste tidens trend om en minskning, vilket kan vara ett tecken på de utmaningar som väntar, konstaterar Kuchler.