Under denna vecka avgörs SM i forskning i Södertälje, arrangerat av Unga Forskare. Gymnasieelever från hela Sverige tävlar om prestigefyllda priser och en plats i forskningslandslaget. Bland finalisterna märks Klara Hinasdotter från Strömstads gymnasium med ett projekt som använder ostronskal istället för cement för att skapa ett mer miljövänligt murbruk. Resultatet av tävlingen avslöjas på torsdag.
Hopp om framtiden med hållbara material
Gymnasieelever tävlar med innovativa forskningsprojekt
SM i forskning samlar 52 unika bidrag från gymnasieelever över hela landet, varav många fokuserar på hållbarhet och miljö. Finalen hålls på Södertälje Science Park, där en jury bestående av närmare 30 forskare med expertis inom naturvetenskap, teknik och matematik ska utse vinnarna.
– Det är fantastiskt att se den kompetens och det engagemang som finns bland landets gymnasieelever. Det lovar gott för framtiden, speciellt inom områden som hållbarhet, där vi ser ett starkt fokus bland årets bidrag, säger Anna Hedlund, generalsekreterare för Unga Forskare.
Lokala råvaror framtidens byggmaterial
Klara Hinasdotters projekt med murbruk baserat på ostronskal är ett exempel på hur unga forskare tar sig an miljöutmaningarna med innovativa lösningar. Hinasdotter hoppas att hennes forskning kommer att bidra till mer hållbara byggmetoder i framtiden.
– Jag vill att ostronskalen inte bara ska ses som avfall utan som en resurs. Att mitt murbruk skulle kunna användas i vardagen är mycket viktigt för mig, delar Klara Hinasdotter med Strömstads Tidning.
Nästa steg för unga forskare
Vinnarna i SM i forskning kommer inte bara få äran av att representera Sverige i internationella vetenskapliga sammanhang men också möjligheten att påverka framtida forskningsinriktningar. Med ett starkt fokus på miljö och hållbarhet bland årets bidrag, markerar tävlingen en positiv riktning för kommande generationer av forskare.