Teknikjätten Meta har påfördats en böter på 1,3 miljarder dollar av EU för integritetsintrång, skriver Dagens Teknik som uppmärksammat nyheten i Sverige. Företaget har dessutom beordrats att upphöra med att förflytta användardata över Atlanten senast i oktober. Denna åtgärd är det senaste utspel i en konflikt som har pågått i ett decennium, drivet av rädsla för amerikansk dataavlyssning.
Detta straff är det mest omfattande sedan EU:s omfattande dataskyddslagar trädde i kraft för fem år sedan, och det övergår även Amazons bot på 746 miljoner euro för dataskyddskränkningar förra året.
Meta, före detta Facebook, har tidigare uttalat att europeiska användares tjänster kan bli avbrutna och att de avser att överklaga beslutet och begära att domstolarna omedelbart häver det.
”Facebooks tjänster i Europa påverkas inte omedelbart”, rapporterade företaget.
Enligt företaget är detta beslut felaktigt, obefogat och skapar ett farligt föredöme för alla företag som överför data mellan EU och USA. Detta framfördes av Nick Clegg, Metas president för globala frågor och Jennifer Newstead, företagets chefsjurist, i ett gemensamt uttalande.
Denna rättsliga strid tog fart 2013 när österrikiska juristen och integritetsaktivisten Max Schrems anmälde Facebook för att de hanterade hans data på ett otillbörligt sätt. Detta kom efter avslöjanden om omfattande elektronisk övervakning av amerikanska säkerhetsorgan, inklusive att Facebook hade gett dessa organ tillgång till personuppgifter för européer.
Enligt Irlands dataskyddsmyndighet har Meta fem månader på sig att upphöra med att skicka europeiska användardata till USA, och sex månader för att ändra sin datahantering för att uppfylla EU:s dataskyddsregler.
Meta har varnat i sin senaste kvartalsrapport att utan en rättslig grund för dataöverföringar kan de tvingas att sluta erbjuda sina produkter och tjänster i Europa, vilket skulle ha en betydande negativ inverkan på företagets verksamhet och ekonomiska resultat. Om det tvingas att sluta överföra användardata över Atlanten, kan företaget behöva genomgå en dyr och komplex omstrukturering av sin verksamhet.