Svenska småföretag har stått inför flera utmaningar under 2024, men lyckades ändå öka sin genomsnittliga lönsamhet med 3,5 procent. Det visar Ludvig & Co:s nya lönsamhetsrapport, som pekar på stora skillnader mellan branscher – där konsulter växer och handeln backar kraftigt.
Splittrad bild: vissa branscher växer – andra går på knäna
Trots att tillväxten bromsat in i takt med osäkra omvärldsförhållanden, visar Sveriges småföretag fortsatt motståndskraft. Enligt Småföretagens Lönsamhetsrapport 2024 från Ludvig & Co ökade den genomsnittliga lönsamheten i sektorn med 3,5 procent under året.
– Under 2024 har företagens omsättning planat ut men trots detta har företagarna lyckats förbättra lönsamheten med i genomsnitt 3,5 procent. Det visar deras anpassningsförmåga till omvärldsläget, säger Fredrik Backman, vd på Ludvig & Co.
Siffrorna berättar dock om stora skillnader: konsultföretag såg en 30-procentig ökning i lönsamhet, medan handeln tappade 50 procent.
Konsult och service går starkt – speglar digitalisering och samhällsbehov
Konsultbranschen toppar listan över lönsamhetsökningar med både växande omsättning (+7 procent) och markant förbättrade resultat. Även servicebranscher – som frisörer, bilverkstäder och företag inom RUT-tjänster – visar på stabil utveckling med 15,5 procents lönsamhetsökning.
– Bland konsultföretagen finns många som säljer IT-tjänster och som gynnas av en fortsatt digitalisering av samhället och på senare tid även ett ökat fokus på AI, säger Fredrik Backman.
Handeln i fritt fall – köpkraft och konjunktur pressar
Handeln sticker ut i rapporten som förlorare. Med en omsättningsminskning på 16 procent och en lönsamhetsnedgång på 50 procent, är små handelsföretag bland de mest drabbade. Även transport- och byggbranscher visar svaga siffror – med minskningar på 27,1 respektive 5,4 procent i lönsamhet.
Rapporten pekar ut inflation, vikande efterfrågan och ett stagnerande bostadsbyggande som förklaringar till tappet i dessa branscher.
Småföretag viktiga för konjunkturmätningen
Småföretagens utveckling ger en god fingervisning om den svenska ekonomins puls. Eftersom dessa företag är beroende av inhemsk efterfrågan snarare än globala faktorer, speglar de ofta konjunkturen tydligare än stora exportbolag.
– Flera av de branscher som har det tuffare är generellt sett investeringstunga. Rätt förutsättningar och spelregler blir därför extra viktiga framöver för att de ska kunna och vilja investera, säger Fredrik Backman.
Om rapporten
Lönsamhetsrapporten bygger på löpande bokföringsdata från tusentals småföretag och ger en detaljerad bild av utvecklingen i 13 regioner och inom fem nyckelbranscher. Den är unik i sitt slag i Sverige och speglar det faktiska ekonomiska läget bland landets mindre företag.