Ny forskning visar att Iran har byggt upp en kraftfull vapenindustri baserad på västerländsk teknik, vilken nu används av Ryssland i kriget mot Ukraina. Den brittiska organisationen Conflict Armament Research (CAR) har undersökt komponenter från iranska drönare och fastställt att Shahed-136-modellen, som säljs till Ryssland, drivs av tysk teknik som Iran förvärvade olagligt för nästan 20 år sedan.
En detaljerad undersökning av återvunna komponenter i Ukraina har visat på Irans förmåga att imitera och finslipa stulen teknik. Västländerna oroar sig för att Ryssland kan dela västerländska vapen som återvinns på slagfältet i Ukraina med Iran, men det finns inga bevis för detta hittills.
Teheran och Moskva har utvecklat en närmare relation och Ryssland har under det senaste året rapporterats vara Irans största utländska investerare. Ryssland är intresserat av iranska drönare och missiler, vilket gör iranska drönare till ett billigare alternativ till mycket dyrare missiler, som Ryssland enligt uppgift har allt färre av.
Mellan november 2022 och mars 2023 har CAR undersökt komponenter från 20 iranska drönare och annat krigsmaterial, cirka hälften var Shahed-36-modeller. CAR kunde bekräfta att motorn i Shahed-36 var kopierad av det iranska företaget Oje Parvaz Mado Nafar (Mado), som sanktionerades av EU, USA och Storbritannien i december 2022.
Chefen för Ukrainas försvarsunderrättelsetjänst, Kyrylo Budanov, sade i oktober förra året att Ryssland beställt cirka 1 700 iranska drönare av olika typer. Ukrainarna har visat sig vara skickliga på att skjuta ned Shahed-136, men det åderlåter landets redan magra luftvärn. En Shahed-36-drönare har en relativt liten sprängladdning på cirka 40 kilo, men en exakt träff kan ändå orsaka mycket stora skador.