Iran tar ett steg mot ökad internetfrihet genom att lätta på restriktioner för vissa utländska plattformar. Beslutet har fattats efter ett möte lett av president Masoud Pezeshkian och beskrivs som en del av en gradvis process för att minska landets hårda internetbegränsningar.
Historisk förändring för Irans internetpolitik
Iran är känt för sina strikta begränsningar av internetanvändning, där populära plattformar som Facebook, Twitter och YouTube länge varit blockerade. Dessa restriktioner har dock ofta kringgåtts av iranska användare genom att använda virtuella privata nätverk (VPN). Nu har landets officiella nyhetsbyrå IRNA rapporterat att ett majoritetsbeslut tagits för att tillåta tillgång till vissa utländska plattformar, inklusive WhatsApp och Google Play.
– Ett positivt majoritetsbeslut har nåtts för att lyfta begränsningar på tillgång till vissa populära utländska plattformar som WhatsApp och Google Play, uppgav IRNA efter mötet under ledning av president Masoud Pezeshkian.
Ett första steg mot större frihet
Beslutet markerar en förändring i Irans internetpolitik, där myndigheterna tidigare varit kända för att använda omfattande censur. Landets minister för information och kommunikationsteknologi, Sattar Hashemi, kommenterade beslutet:
– Idag har det första steget mot att ta bort internetbegränsningar tagits.
Sociala mediernas roll i Iran
Sociala medier har spelat en betydande roll i anti-regeringsprotester i Iran, vilket delvis förklarar landets strikta kontroll över dessa plattformar. Trots detta har det funnits ett växande tryck, både inifrån och utifrån, för att minska restriktionerna. USA har exempelvis i september uppmanat stora teknikföretag att hjälpa användare i censurerade länder, inklusive Iran, att kringgå onlinebegränsningar.
Framtiden för Irans internetanvändare
Det återstår att se om denna förändring signalerar en långsiktig omställning i Irans internetpolitik eller om den kommer att möta motstånd från landets konservativa krafter. För många iranier kan detta vara ett viktigt steg mot större digital frihet.