En ny undersökning från Sifo på uppdrag av datakonsultbolaget Solita visar att 50 procent av svenskarna anser att dagens lagar inte räcker för att hantera AI-teknikens snabba utveckling. Samtidigt växer osäkerheten om teknikens roll i samhället.
När artificiell intelligens snabbt etablerar sig i både privat och offentlig sektor, väcks också frågor om etik, säkerhet och ansvar. En färsk undersökning visar att hälften av svenskarna vill se strängare lagar och regler kring AI – medan endast 6 procent tycker att reglerna bör bli färre.
– AI, särskilt generativ AI, har en enorm potential för både effektivisering och innovation inom privat och offentlig sektor. Men tekniken måste användas ansvarsfullt och med en tydlig etisk kompass. Utan bättre reglering och ökad kunskap riskerar vi att gå miste om dess möjligheter, säger Johan Torstensson, vd på Solita i Sverige.
Stor osäkerhet om AI:s framtid
Hela 29 procent av de tillfrågade uppger att de inte vet vad de tycker om dagens reglering, vilket tyder på att AI fortfarande är ett okänt område för många. Bara 15 procent anser att nuvarande regler är tillräckliga.
Särskilt tydligt blir kunskapsgapet när det kommer till arbetslivet. Nästan hälften av respondenterna (44 %) anser inte att det är viktigt att nyanställda har kompetens inom generativ AI – trots att tekniken redan förändrat arbetsmarknadens villkor.
Oro kring dataintegritet
Den kanske tydligaste signalen från undersökningen gäller integritet. Hela 88 procent uttrycker oro för hur AI påverkar hanteringen av personlig data.
– Att så många känner oro och samtidigt efterfrågar hårdare lagar och regleringar visar hur avgörande det är att bygga kunskap och förtroende kring AI. Vi måste få med hela samhället på den här resan – från användare och företag till beslutsfattare, säger Johan Torstensson.
Kvinnor mer försiktiga – män mer tillåtande
Skillnaderna mellan könen är påtagliga. 52 procent av kvinnorna vill se skärpt AI-reglering, jämfört med 47 procent av männen. Samtidigt är det nästan tre gånger fler män än kvinnor som vill ha mindre reglering – och dubbelt så många män som tycker att nuvarande reglering är tillräcklig.
Om undersökningen
Undersökningen genomfördes av Kantar Medias Sifopanel mellan 2 och 7 oktober 2024, och omfattade 1 335 kontorsarbetande personer i åldern 20–65 år. Deltagarna valdes ut genom ett riksrepresentativt, slumpmässigt urval.
Om Solita
Solita är ett teknik-, data- och designföretag grundat 1996, med över 2 200 medarbetare i tio länder. Bolaget fokuserar på att hjälpa både företag och samhällen att förnya sig genom datadriven innovation och digital transformation.