Rottneros Bruk har förvandlat en bortglömd deponi till ett kraftfullt solenergikraftverk. Med hjälp av Nordic Solar levererar nu över 4 000 paneler el direkt till fabriken – ett steg mot företagets mål att bli helt fossilfritt till 2030.
En gammal deponi får nytt liv
Jakten på billigare och grönare el tog Rottneros till en oväntad plats – en gammal avfallsdeponi utan tidigare värde. Med en lösningsorienterad strategi och noggrann anpassning har området nu blivit hem för 4 284 solpaneler som årligen levererar 2,5 miljoner kWh direkt till massafabriken.
– Nu använder vi all solenergi internt för att minska kostnaderna för köpt el, samtidigt som det är ett steg mot vårt mål att bli helt fossilfria 2030, säger Anna Boss, energispecialist på Rottneros.
Teknisk lösning skyddar miljön
Att bygga på deponimark innebär särskilda utmaningar. Strax under ytan ligger en skyddsduk, vilket kräver konstruktion som inte skadar marken. Nordic Solar hittade en lösning: en ovanmarkskonstruktion som inte kräver borrning. Det minimerar risken för miljöpåverkan och möjliggör fortsatt hållbar användning av området.
– Vi stötte på en del utmaningar under projektets gång, men tack vare ett lösningsorienterat team och ett bra samarbetsklimat lyckades vi hitta vägar framåt hela tiden, säger Anna Boss.
Hållbarhet i varje led
Projektet har inte bara tekniska utan också sociala och miljömässiga dimensioner. Genom att välja rätt produkter, ställa krav i leverantörskedjan och säkra hållbarhetscertifiering, stärker Rottneros sina möjligheter till gröna lån och minskar sitt klimatavtryck.
– Nästa stora steg är en biogasanläggning som tas i drift redan i år, berättar Anna Boss. Därutöver ser vi över både malning och torkning i produktionen för att minska energibehovet ytterligare.
Lokalt producerad el ger ökad kontroll
Solparken är inte Rottneros enda energisatsning. Samtidigt har företaget investerat i ett batterilager, vilket möjliggör flexibilitet i elanvändningen och deltagande på stödtjänstmarknader. Både batteriet och solparken ligger inom fabrikens egen mätare mot elnätet.
– Det gör att vi kan hantera variationer i elpriset smartare och utnyttja batteriet för att optimera vår energianvändning, säger Anna Boss.
Lärdomar för framtida projekt
För andra företag som överväger att bygga solparker på deponier har Anna Boss flera råd. Viktigast är att tidigt ta kontakt med länsstyrelsen och elnätsföretaget för att förstå förutsättningarna.
– Jag kan rekommendera Nordic Solar. De har skaffat sig värdefull erfarenhet av att bygga på deponier och har varit ett bra team genom hela processen. Dessutom är det viktigt att ha en tydlig plan för service och underhåll för att säkerställa att parken fortsätter leverera effektivt över tid.
Den 10 april 2025 invigdes anläggningen officiellt, och markerade ett nytt kapitel i Rottneros hållbarhetsresa – där gamla markytor får nytt syfte i framtidens energilandskap.