Lyrestads Gjuteri och Volvo Group Skövdes Gjuteri har tillsammans utvecklat en världsledande teknik för gjutning i formsand utan tillsatt kol. Denna banbrytande innovation minskar koldioxidutsläppen med över 85 procent och markerar en milstolpe för hållbarhetsarbetet inom gjuteriindustrin.
Ett innovativt samarbete som förändrar branschen
I ett unikt samarbete har Lyrestads Gjuteri och Volvo Group lyckats implementera en mineralmix som helt eliminerar behovet av kol i formsanden, vilket är en central komponent i traditionell gjutning. Tore Nilsson, Foundry Process Engineer på Volvo Group, förklarar utmaningen:
– Det rör sig om 700 ton formsand i vår huvudanläggning och det är inte lätt att ersätta om något går fel. Lyrestads Gjuteri tog risken och möjliggjorde något som inte hänt sedan 1960-talet. Detta samarbete är en milstolpe för hela branschen.
Kol, som traditionellt används i formsand, har länge varit den största orsaken till gjuteriernas negativa miljöpåverkan. Genom att eliminera kol har man inte bara reducerat koldioxidutsläppen utan också skapat en renare och mer hälsosam arbetsmiljö.
Renare arbetsmiljö och revolutionerande resultat
Sedan augusti 2023 har Lyrestads Gjuteri använt den nya tekniken i full produktion. Effekterna märktes snabbt, inte minst på arbetsmiljön. Andreas Stridkvist, ansvarig på Lyrestads Gjuteri, beskriver förändringen:
– Kol är boven i dramat. Nu har vi målat väggarna vita i gjuteriet för att visa hur mycket renare arbetsmiljön har blivit. Det löser mycket och ger framtidstro för hela branschen.
Tekniken innebär att det vid gjutning numera endast bildas vattenånga, istället för skadliga gaser. Detta är ett stort steg mot att göra industrin mer hållbar och attraktiv för framtida generationer.
Framtidens gjuteriindustri
Det tekniska samarbetet mellan Lyrestads Gjuteri och Volvo Group fortsätter att utvecklas. Volvo har påbörjat en verifieringsprocess för att implementera tekniken i större skala, och man räknar med att vara i full produktion en dag i veckan senast i mars 2025.
– Vi trodde utmaningen skulle vara att blästringen skulle ta längre tid, men resultatet blev bättre än väntat. Detta projekt har kapat fem år av utvecklingstiden och är ett stort steg framåt för gjuteriindustrin, säger Tore Nilsson.
Ett hållbarhetsprojekt i världsklass
Med denna banbrytande innovation har Lyrestads Gjuteri och Volvo Group visat att hållbarhet och innovation kan gå hand i hand, även i en traditionstyngd bransch som gjuteriindustrin. Tore Nilsson avslutar med att beskriva projektets betydelse:
– Om man instiftade ett Nobelpris i gjutning, då är det här medaljen ska landa. Det är bortom världsrekord.