Ett nytt initiativ ska stärka EU-medborgares kunskaper i cybersäkerhet och hantering av informationspåverkan. Utbildningen Cyber Citizen erbjuder digitala verktyg för att möta de utmaningar som följer med ett alltmer digitaliserat samhälle.
Ett europeiskt ramverk för digital säkerhet
I en tid då digitala hot och informationspåverkan utgör en allt större samhällsutmaning lanseras Cyber Citizen, en digital utbildning med målet att skapa ett europeiskt ramverk för cybersäkerhet och digitalt medborgarskap. Utbildningen, som utvecklats av Aalto-universitetet i samarbete med Context Learning och Flowsparks, fokuserar på att ge grundläggande kunskaper om informationspåverkan och hur medborgare kan bemöta dessa.
Cyber Citizen-portalen, där utbildningen är tillgänglig, består av tre moduler:
- Grundläggande om informationspåverkan – En introduktion till psykologiska och sociala aspekter av hur information kan påverka människor.
- Känna igen och hantera informationspåverkan – Modulen betonar vikten av källkritik och konsekvenser av informationspåverkan i samhället.
- Praktiska svar och framtidsperspektiv – Fokus på AI-teknologier för att öka motståndskraft och skapa effektiva motåtgärder.
Digitalt lärande som engagerar
En viktig del av Cyber Citizen är dess fokus på interaktivt och lättillgängligt lärande, vilket möjliggörs genom Flowsparks digitala utbildningsplattform. Plattformens VD, Cédric Herregodts, betonar vikten av att göra utbildning relevant och inkluderande:
– Vi lär oss bäst genom att aktivt delta, och genom Flowsparks vill vi göra utbildningen mer tillgänglig och relevant för varje individ, oavsett bakgrund.
Flowsparks teknik möjliggör skapandet av mikrolärandemoduler som är enkla att använda och som anpassar sig efter deltagarnas behov. Denna användarvänlighet är en central del av projektet och syftar till att nå ut till så många medborgare som möjligt.
Bekämpa digital manipulation
Informationspåverkan är en växande utmaning i ett digitalt samhälle där medborgare dagligen möter falsk information och digital manipulation. Christophe Jacobs, strateg på Flowsparks, menar att utbildningen inte bara handlar om kunskap utan om förmågan att tillämpa den i praktiken:
– Det handlar om att inte bara förstå cybersäkerhet utan att känna igen och aktivt hantera påverkansförsök i sin vardag, säger Christophe Jacobs.
Genom att integrera scenarioövningar och AI-baserade lösningar syftar utbildningen till att ge deltagarna verktyg att bygga motståndskraft mot informationspåverkan och öka sin medvetenhet om digital säkerhet.
En vision för framtidens cybersäkerhet
Cyber Citizen Initiative markerar en viktig milstolpe i EU:s strävan att stärka digital säkerhet på individnivå. Med stöd från EU:s återhämtningsprogram, ”recovery instrument”, och innovativa lärandemetoder har initiativet potential att inte bara förbättra cybersäkerheten utan också främja en mer informerad och motståndskraftig digital befolkning.