En ny undersökning från techbolaget Dstny avslöjar att majoriteten av svenska arbetstagare upplever stress på grund av digitala möten och skulle känna sig mindre stressade om dessa möten hade tydligare syften och strukturer.
En nyligen genomförd Sifo-undersökning, beställd av techbolaget Dstny, har gett en insikt i hur svenska arbetstagare upplever digitala möten. Undersökningen, som inkluderade över 1000 respondenter, visar att många upplever stress och ineffektivitet i samband med digitala möten. Samtidigt framkom det att många värdesätter möjligheten till hybrida arbetsplatser vid val av arbetsgivare.
Stress och effektivitet i digitala möten
En stor majoritet, sex av tio respondenter, uppger att deras stressnivåer skulle minska om digitala möten på jobbet hade ett tydligare syfte. Många anser att fysiska möten ofta tar för lång tid och är svåra att passa in i schemat, medan digitala möten sparar tid. Samtidigt menar en betydande andel att de helst skulle undvika möten helt för att öka sin produktivitet.
– I takt med att arbetsvärlden fortsätter att anpassa sig till den digitala eran, blir behovet av pålitliga kommunikationslösningar allt viktigare. Arbetsgivare måste optimera arbetsmiljön för sina anställda på ett sätt som både förbättrar och förenklar distansarbetet, säger Christian Hed, CMO på Dstny.
Utmaningar med digitala möten
Kartläggningen visar också att åtta av tio svenskar upplever att det är problematiskt att inte kunna läsa av kroppsspråk i digitala möten. En nästan lika stor andel anser att teknikstrul och tekniska problem med molnbaserade verktyg är frustrerande. Trots dessa utmaningar värdesätter sex av tio möjligheten till digitala och hybrida arbetsplatser när de väljer arbetsgivare.
– Mina två tips är att satsa på bra support och tydliga mötesstrukturer för digitala möten. Många föredrar hybrida arbetsplatser och digitala möten, men är missnöjda med bristfälliga processer. Genom att förbättra dessa kan vi minska missnöjet, spara tid och öka produktiviteten, säger Christian Hed.
Undersökningens detaljer
Undersökningen genomfördes av Kantar-Sifo på uppdrag av Dstny mellan 20 och 24 maj 2024. Totalt intervjuades 1025 personer i åldern 18-65 år som är i sysselsättning. Undersökningen gjordes via Kantar Media webbpanel (Sifopanelen), vilken är riksrepresentativt rekryterad utifrån slumpmässiga urval.