Trots ständiga varningar och råd kring cybersäkerhet, verkar många av oss fortfarande inte ta dessa på allvar. Varför är det så svårt att följa enkla riktlinjer för att skydda oss själva och vår arbetsplats online?
Lösenordsåteranvändning: En vanlig fälla
En rapport visade att 91% förstår riskerna med att återanvända lösenord, men 59% gör det ändå. På arbetsplatsen är det inte ovanligt att bara lägga till en siffra eller ett tecken när man tvingas återställa sitt lösenord.
Tekniska råd vi ignorerar:
- Läs bruksanvisningen: Få tar sig tid att läsa manualen när de får en ny enhet, trots att det kan förhindra framtida problem.
- Var försiktig med appar: Att radera en app tar inte bort all personlig data eller kopplingar till andra konton.
- Enkelhet före komplexitet: För många funktioner kan leda till att vi inte använder en enhet eller tjänst optimalt.
- Upprepning löser inte tekniska problem: Istället för att ständigt försöka omstarta bör vi söka en verklig lösning.
- Starka lösenord är avgörande: Trots att vi vet detta, tenderar vi att välja enklare lösenord för bekvämlighetens skull.
– ”Det finns en balans mellan användarvänlighet och säkerhet. Men vi måste bli bättre på att skydda oss själva online,” säger Peter Graymon från Barracuda Networks.
Mot en lösenordsfri framtid
Stulna lösenord står för 81% av alla hackningsintrång. Men med teknologiska framsteg kan vi snart se en framtid där biometri och engångslösenord ersätter traditionella lösenord. ”Lösenordsfri autentisering är framtiden,” menar Emre Tezisci från Barracuda Networks.