I Bosniens nordöstra kullar står lokalsamhället inför ett dilemma: den enorma potentialen för ekonomisk uppgång genom utvinning av kritiska mineraler balanseras mot rädslan för miljöförstöring.
En chans till ekonomisk revolution
Området runt Lopare sitter på vad som kan vara en guldgruva för Europa i dess gröna omställning, med uppskattade förråd av 1,5 miljoner ton litiumkarbonat, 94 miljoner ton magnesiumsulfat och 17 miljoner ton bor. Dessa mineraler är centrala för allt från elbilar till vindturbiner och elektronik. För detta ekonomiskt efterblivna hörn av sydöstra Europa, kan fyndigheterna innebära en sällsynt möjlighet till välbehövlig ekonomisk tillväxt.
Lokal oro mot gruvplaner
Trots potentialen för ekonomisk utveckling har förslaget om en stor dagbrottgruva stött på hårt motstånd lokalt. I december röstade Lopares stadsfullmäktige mot projektet, efter starka reaktioner från invånarna.
– Mer än 90 procent av invånarna är emot det, sade Lopares borgmästare Rado Savic. Invånarna fruktar läckage av giftiga ämnen och är tydliga med att de inte önskar en sådan gruva här.
Miljögrupper har även startat en petition mot projektet, med argumentet att liknande gruvprojekt globalt ofta leder till föroreningar.
Teknisk och ekonomisk potential
Trots det lokala motståndet framhäver Vladimir Rudic, direktör för Arcore AG:s bosniska filial, de enorma ekonomiska möjligheterna och den stränga kontrollen av verksamheten som planeras. Företaget förutspår årliga intäkter på en miljard euro och skapandet av tusentals jobb, både direkt och indirekt.
Miljöprövningar och framtida planer
Innan någon gruvdrift kan starta måste omfattande miljökonsekvensbeskrivningar genomföras, liksom samråd med lokalbefolkningen. Arcore hoppas kunna påbörja arbetet 2027 och planerar att exportera omkring 10 000 ton litiumkarbonat årligen från 2032, vilket skulle kunna användas för att tillverka mellan 150 000 och 200 000 uppladdningsbara batterier.
Balansgången mellan utveckling och miljöskydd
Projektet står som ett exempel på den komplexa balansgången mellan ekonomisk utveckling och miljöskydd, en utmaning som blir allt mer påtaglig globalt. Medan Bosnien strävar efter att bli medlem i EU, och kontinenten i stort försöker minska sitt beroende av kritiska råmaterial från utomstående aktörer, kvarstår frågan om huruvida de långsiktiga miljömässiga och sociala kostnaderna är värda de ekonomiska fördelarna.