I en ny satsning för att möta Sveriges växande utmaningar inom välfärden går teknikjättarna Atea och Microsoft samman. Med hjälp av generativ AI siktar de på att skapa innovativa lösningar för offentlig sektor, i samarbete med Lidingö Stad och Skellefteå Kommun.
Digitaliseringens potential för välfärden
Trots att Myndigheten för digital förvaltning, DIGG, redan 2020 uppskattade att AI kunde ge en årlig nyttighet på 140 miljarder kronor för offentlig förvaltning, har potentialen ännu inte realiserats fullt ut. Med en åldrande befolkning, snabb teknikutveckling och krav på hållbarhet, behöver den svenska offentliga sektorn modernisera sitt arbetssätt.
Från idéer till verklighet
Ett tidigare samarbete mellan Atea, Microsoft och AI Sweden resulterade i ett hackathon där över 80 kommunanställda brainstormade kring AI:s potential. Med över 500 genererade idéer om hur AI kan förbättra välfärden, är det nu dags att omsätta dessa idéer i praktiken.
– Nu fortsätter vi AI-resan med offentlig sektor och förhoppningen är att nya värdeskapande lösningar som kan implementeras ska blir fler, och kunna spridas till fler av Sveriges kommuner och regioner, säger Tony Mc Carrick, strategisk rådgivare på Atea Sverige.
Lokala samarbeten leder vägen
Lidingö Stad och Skellefteå Kommun blir de första att testa och utveckla dessa nya AI-lösningar, med målet att adressera verkliga utmaningar i deras verksamheter.
– Genom vårt partnerskap med Atea och Microsoft omvandlar vi dagens utmaningar till morgondagens möjligheter. Tillsammans sätter vi en ny standard för hur vi använder teknologi till förmån för våra medborgare, säger stadsdirektör Daniel Broman, Lidingö stad.
– Vi ser detta som en viktig del i det fortsatta lärandet. Den resan gör vi gärna tillsammans med andra, delar Kristina Sundin Jonsson, kommundirektör på Skellefteå kommun.