Under 2023 har antalet ransomwareattacker mot viktiga samhällsfunktioner såsom sjukvård och energisektorn skjutit i höjden. En rapport från cybersäkerhetsföretaget NTT Security avslöjar att mer än en miljard dollar betalades ut i lösensummor till cyberkriminella under året, och att tidigare förskonade branscher nu är i farozonen.
Denna dramatiska ökning representerar en 77-procentig uppgång i attacker jämfört med föregående år och pekar på en oroande trend där även tidigare undantagna sektorer nu blivit mål för cyberbrottslighet. NTT Securitys årliga Global Threat Intelligence Report (GTIR) belyser denna utveckling med detaljerade data från deras egna säkerhetscenter.
En växande hotbild
Från undantag till måltavla
Joel Cedersjö, cybersäkerhetsexpert på NTT Security, förklarar att ransomwareattacker inte bara innebär stora ekonomiska förluster utan även kan vara förödande för verksamheter vars funktioner är avgörande för samhället. Han understryker den låga anmälningsfrekvensen till polisen i Sverige och uttrycker oro över att många företag betalar lösensummor i skymundan.
– Det finns ett stort mörkertal när det gäller den här typen av attacker. Ransomware kan potentiellt sätt vara förödande för en verksamhet och därför väljer vissa företag att betala lösensummor för att få loss sina låsta data utan att attacken noteras i statistiken, säger Cedersjö.
Ekonomiska och operativa konsekvenser
Analyser från Chainalysis visar på rekordnivåer av utbetalade lösensummor under 2023, vilket ytterligare understryker problemets omfattning. Cedersjö påpekar att det växande hotet från cyberkriminella, som inte längre undviker att rikta in sig på sektorer som sjukhus, skapar en farlig situation där livsviktiga funktioner riskerar att lamslås.